Топ-10 спірних християнських реліквій

найвідоміші християнські реліквії

Християнство - одна з найпоширеніших релігій. Кожен храм або предмет церковного начиння - справжній витвір мистецтва, найдавніші з яких коштують надзвичайних грошей. Але не красою визначається цінність християнської реліквії, а її релігійної значущістю. Будь-яке непряме відношення до Христа робить річ безцінною.

Предмети, пов`язані з життям і смертю Ісуса Христа шануються віруючими протягом століть. Реліквії зберігаються в найбільших храмах світу. Їх справжність складно довести навіть сучасній науці. Але вірите ви в те, що вони справжні чи ні, власна історія реліквій дуже цікава. Можливо, вас зацікавить стаття 10 помилкових богів сучасності.

10. Цвяхи Хреста Господнього

Цвяхи Хреста Господнього
Експерти всього світу сперечаються про те, скільки ж цвяхів використовували при розп`ятті Христа. Одні стверджують, що три, інші говорять про чотирьох. Їх точна кількість невідома, але є кілька так званих цвяхів Хреста Господнього, які шануються вже багато років. За переказами, імператор Костянтин Великий відправив свою матір Олену на пошуки Хреста до Єрусалиму. Після повернення Олена привезла з собою частинки Животворящого Хреста і цвяхи, якими був розп`ятий Христос.

Один із цвяхів Костянтин вковал в свій шолом, другий - вставив в вуздечку свого коня. Останній, третій цвях, був перекувати в так звану Залізну Корону Лангобардского королівства. Крім того, на території Європи розкидано ще близько 30 цвяхів, шанованих, як реліквії. Але, швидше за все, деякі з них не мають до Христа ніякого відношення.

9. Терновий вінець

Терновий вінець
Вінець з терну з голови Христа досліджується вченими протягом довгого часу, але наукових доказів його справжності немає. Однак це не заважає мільйонам віруючих почуття його як святиню. Доля тернового вінця була нелегкою. У 1238 році імператор Балдуїн II закладає вінець в венеціанський банк через фінансові труднощі.

Але завдяки королю Франції Людовику Святому, який викупив вінець за величезні гроші, реліквія перевозиться в Нотр-Дам де Парі в серпні 1239 року, де зберігається донині. Спочатку в вінці було 70 шипів, але за століття шипи були поділені між французькими королями і візантійськими імператорами.

8. Туринська плащаниця

Туринська плащаниця
Перші письмові згадки про Туринську плащаницю з`являються в XIV столітті. Реліквія передавалася з рук в руки протягом століть, поки не була поміщена в туринському Соборі Іоанна Хрестителя в 1578 році. Туринська плащаниця - найбільш відома, вивчена і одночасно з цим спірна святиня християнського світу. Католицька церква досі не зробила щодо неї офіційної заяви про свою позицію.

Згідно з даними радіовуглецевого аналізу 1988 року плащаниця була виготовлена в період між 1260 і 1390 роками. Подальші дослідження також показують, що її вік набагато менше передбачуваного. Хоча деякі експерти стверджують, що результати досліджень можуть бути недостовірними. У той же час частина віруючих з усього світу впевнені, що це та сама плащаниця, в яку було загорнуто тіло Христа після смерті.

7. Пане (пелена)


пане пелена
Після розп`яття Ісуса учні загорнули його тіло в плащаницю, а добродій (Латинська назва хустки для витирання поту з обличчя) Поклали на обличчя, щоб обтерти його. Пане - відріз лляної тканини зі слідами крові і сукровиця. Коротка згадка про нього, як про поховальному платі, міститься в Євангелії від Іоанна. Велика частина інформації, відомої про реліквії, була записана в XII столітті Пелагием, єпископом Ов`єдо. Трохи раніше, у 1075 році, скринька, в якому зберігався пане, був знайдений національним героєм Іспанії, відомим під ім`ям Ель Сід Кампеадор.

Зараз пан зберігається в Ов`єдо, де паломники можуть його побачити три рази в рік. Радіовуглецеві дослідження датують реліквію 700-м роком нашої ери. Це означає, що государ старше плащаниці, і вони не могли бути використані в один і той же час. Це також ставить під сумнів його автентичність, якщо вірити результатам аналізу.

6. Плат Вероніки

плат Вероніки
За легендою, коли Ісус ніс хрест Голгофу, благочестива жінка на ім`я Вероніка подала йому плат, щоб обтерти піт з чола, після чого на тканині з`явилася зображення лику Христа. Однак, в Біблії цей випадок не описаний. З XVII століття плат Верони вважався загубленим. За деякими даними він був вкрадений з Ватикану.

Відео: ТОП 10 спірних предметів в The binding of Isaac Afterbirth

Не так давно Франк Генріх Фейфер, німецький священик з ордена єзуїтів, викладач Григоріанського університету в Римі, виявив плат Верони в маленькій італійському селі Манопелло. Довести справжність реліквії складно через вік і ризику пошкодити. Проте деякі експерти і багато віруючих схиляються до того, що цей плат справжній.

5. Кров Христа


кров Христа
Після розп`яття Христа Йосип Аримафейський, один з його таємних послідовників, витирає шматком тканини кров з обличчя Ісуса. За переказами, ця тканина зберігалася в Єрусалимі до другого Хрестового походу, коли король Балдуїн III передав реліквію Тьєррі ельзаські, графу Фландрії. Коли граф повернувся в рідне місто Брюгге в Бельгії, він наказав помістити тканину в каплиці Базиліки Святої Крові.

Відео: 10 найбільш таємничих релігійних артефактів

Святиня зберігається там до цього дня у флаконі, прикрашеному золотом і ангелами. Дивно, але флакон жодного разу не відкривався. Сучасні дослідження показали, що він виготовлений з гірського кришталю, і імовірно від початку виступав флаконом для духів.

Щороку в день Вознесіння Господнього в місті проходить свято в честь Крові Христа, на який з`їжджаються туристи з усього світу. Єпископ Брюгге проносить по вулицях флакон, а за ним йдуть городяни, відтворюючи біблійні події.

Відео: ТОП 10 поганих речей в The binding of Isaac Afterbirth

4. Спис Лонгина

спис Лонгина
За легендою Гай Кассій Лонгін, римський сотник, встромив спис у підребер`ї розп`ятого Ісуса Христа. У світі існує кілька фрагментів списи, які претендують на справжність. Одне з копій було знайдено в 1908 році під час Першого хрестового походу в Антіохії збіднілим ченцем на ім`я Петро Варфоломій.

За словами ченця, йому з`явився апостол Андрій і сказав, що Спис заховано під собором Святого Петра в місті. Петро Варфоломій розповів про своє бачення графу Раймонду і єпископу Ле Пюї. Єпископ поставився до його слів скептично, зате граф був натхнений. Він наказав своїм людям почати копати під собором, але ті нічого не знайшли.

Тоді Петро Варфоломій стрибнув у викопану траншею і виявив металевий предмет, схожий на спис. І хоча не було ніяких доказів, що це Спис Лонгіна, хрестоносці, що знаходилися в облозі, повірили в знахідку і знайшли в собі сили прорвати блокаду міста.

3. Священний препуций

священний препуций
Священний препуций або священна крайня плоть - сама незвичайна і цінна реліквія, так як є безпосередньо частиною тіла Христа. Як і всі єврейські хлопчики, Ісус був обрізаний на восьмий день після народження. Перша згадка про священну крайньої плоті датується 800 роком нашої ери, і належить Карлу Великому. Король франків стверджував, що отримав священний препуций від якому з`явився ангела. Пізніше Карл Великий передав реліквію папи Лева III, який поклав імператорську корону на його голову. Так Карл отримав титул римського імператора.

З моменту появи реліквії в католицькій церкві навколо неї не вщухали суперечки. Більше 20 церков, які наполягали на володінні священним препуцій. Дивно, але католицька церква зробила офіційну заяву щодо цього. Папа Климент VII оголосив, що справжня крайня плоть Христа зберігається в абатстві Шару. Тим часом теологи стверджують, що існування священного препуция неможливо, так як Христос вознісся на Небеса, а, значить, і всі частини його тіла більше не знаходяться в світі людей.

2. Спас Нерукотворний

Спас Нерукотворний
Спас Нерукотворний або чудотворний Манділіон - зображення Христа, походження якого залишається спірним. Загальноприйнята версія свідчить, що цар Едеси Абгар відправив слугу Ананія з листом до Ісуса. У листі він просив Христа прийти і вилікувати його від прокази. Христос відхилив прохання, але благословив царя і пообіцяв прислати учня, здатного його вилікувати.

За однією з версій Ананій був художником і намалював портрет Христа, а по інший - Христос дав Ананію рушник, яким щойно витер обличчя, і його зображення залишилося на тканини. З цим Ананій повернувся до Абгара, і король Едесси знайшов священне зображення Христа.

1. Святий Грааль

Святий Грааль
Що б не говорили Монті Пайтон і Ден Браун, Святий Грааль - всього лише чаша, з якої Христос пив на Таємній вечері, і в яку Йосип Аримафейський зібрав кров з ран розіп`ятого Ісуса. У християнстві розп`яття і кров Христа мають особливе значення, тому Грааль викликає великий інтерес у віруючих і дослідників.

Існує кілька чаш, які претендують на справжність. Найвідоміша - чаша з кафедрального собору Валенсії, що має сертифікат справжності з 262 року нашої ери. Стверджують, що чашу використовували перші 22 пап, починаючи зі святого Петра до папи Сикста II, який передав її святому Лаврентію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Топ-10 спірних християнських реліквій