Навіщо людина вірить в бога?

Навіщо Людина вірить в Бога?

Чому люди вірять в Бога? - питання, що не має конкретної відповіді. Зрозумілим є одне, якщо питання задається, то, значить, розгадка не знайдено. Вірніше, ця така завдання, яке не передбачає однозначного рішення.

Відео: Енді Томсон - Чому люди вірять в богів?

Поки існують питання про сенс життя і сенс смерті, від Бога (або ідеї про нього) рано відмовлятися. Людям же потрібен якийсь готову відповідь на прокляті питання. Артур Шопенгауер - родоначальник ірраціоналізму говорив, що релігія - це філософія для жебраків. Учитель Ніцше не особливо відрізнявся толерантністю, але якщо подивитися, що зараз твориться в світі, то мимоволі подумаєш: а адже віра в Бога - це не так уже й погано. У будь-якому випадку краще, ніж, наприклад, віра в гороскопи. Однак прелюдія затягнулася. Переходимо до основного: чому люди вірять в Бога? Пропонуємо на вибір три варіанти.

Світ абсурдний без Бога


Якщо ми зміцнімося в думки, що Бога немає, то нам стане якось сумно. Бог - джерело вищого сенсу не може перебувати в світі, він повинен бути відділений від суєти і молочних розборок. Божественне присутність наповнює буття змістом, незалежним від людських колотнеч. Важливе доповнення: можна було б розвинути атеїстичну метафізику, то тут не час і не місце. Завдання інша.

сподівання на краще


Людина слабка, Бог має силу. Родоначальник гештальт-терапії Фріц Перлз сказав, що Бог є проекція людського безсилля перед світом. Давайте уявимо, що іншого життя немає і інший, божественної реальності не існує, і як після цього накажете жити людині? Добре, якщо життя задовольняє людини: у нього пристойна робота, сім`я, а що якщо немає. Якщо він хворий. Наприклад, якась така хвороба, яка жити дуже сильно заважає, але не вбиває. Таким чином, це життя - суцільне страждання, а іншого життя і немає. Не всякий витримає такий вердикт.

Відео: ЧОМУ Я НЕ ВІРЮ В БОГА

Виправдання зла - центральна проблема будь-якої релігії. Люди кажуть: якщо Бог є, то чому в світі стільки зла? Таким чином, зло виступає проти існування Бога. Але насправді фізичний світ сповнений недосконалостей. Завдання ідеї Бога не викорінити зло, а наділити його моральним виміром. Мир з Богом і мир без Нього - це різні реальності. Там, де немає абсолютів, немає і надій. Навпаки, коли ми розуміємо, що земне життя передує інший, то зло можна подолати, а відчай відступає.

Бог як культурний код

Різноманітність культур породжує варіативність богів. І не всі ще вкусили благість єдинобожжя, в якихось куточках світу є і язичники. Головне не кількість верховних істот, які керують світом, а їх функція, а функція незалежно від кількості - це дарувати людям надію. Поки буття людини крихке і невизначено, поки існують «прокляті питання», буде і Бог. Бог як культурний конструкт вічний, тому що смерть нездоланна, а примиритися з нею неможливо. Людині потрібен авторитетний помічник в цій нелегкій справі, поки Бога не може замінити навіть всемогутня наука. Але прогрес зупинити не можна, подивимося, що буде в подальшому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Навіщо людина вірить в бога?