Занепалі ангели: темна сторона духовного світу

Відео: Поцілунки пропащих янголів 2008

занепалі ангелиКультура західної цивілізації заснована на уявленнях про світ, властивих для християнського, а в більш далекій історичній перспективі, і для іудейського світогляду. Для нього, як відомо, властиво поділ навколишньої реальності на матеріальну і духовну. Хоча обидві складової реальності визнані створеними Богом, саме духовний світ як більшепіднесений привертає особливу увагу людської думки. Особливу привабливість для людства, якщо судити по найбільш яскравим творам мистецтва, має темна сторона духовного світу - наприклад, занепалі ангели.

alt

Хто хоче високо піднятися, глибоко впаде

Ангелами (буквальне значення слова - «вісник, посланець») в старозавітній і новозавітній міфології вважаються особливі духовні створення, створені Богом з бажання розділити з ким-небудь безмежну Любов. Ангели є безтілесних духів, наділених Творцем величезні творчими здібностями. Мета існування ангелів не тільки служіння Богу, а й пізнання Його премудрості і любові. Через це пізнання ангели могли примножувати власний духовний потенціал і наближатися до Бога. Відповідно, різні ангели володіли різним ступенем пізнання Бога, що породило ангельську ієрархію.

Святе Письмо і різні перекази оповідають про те, що частина ангелів впали в зарозумілість і гординю. Чим більше вони пізнавали, чим більше відкривали в собі творчих можливостей, тим менше вони думали про Бога і більше приписували свої обдарування самим собі. До пори до часу ця «хвороба» серед ангелів залишалася прихована, поки один з них не наважився на відкритий заколот проти Творця, зробивши спробу зрівнятися з Богом і навіть створити свій світ. За бунтівником пішли ті ангели, які також були схильні до гордині - перекази стверджують, що їх набралося приблизно третину від загальної чисельності ангельського світу. В результаті сталася ангельська війна між повстанцями і зберегли вірність Богу ангелами. В ході неї останні перемогли, а переможені були вигнані з Небесного Царства і перетворилися в демонів або бісів.

Також існують маловідомі апокрифи, згідно з якими третина ангелів зайняла вичікувальну позицію, тобто у війні не підтримали ні Бога, ні його супротивників. Ці ангели нібито також вигнані з Небес, але не стали демонами, а очікують вирішення своєї остаточної долі на Страшному Суді. Участь же занепалих ангелів була остаточно вирішена після того, як їх ватажок був випробував людей. Люди були створені Богом як заміна відпалим від нього ангелам, саме людям Він приготував в якості спадщини світ. Тому занепалі ангели зненавиділи людей, доклали всіх зусиль для їх спокушання, тобто для навчання їх гріха, і продовжують нищити їх душі протягом всієї історії. Саме за те, що занепалі ангели не тільки спокусилися самі, а й спокусили людей, їм відмовлено в Божественному прощення, вони приречені на вічні пекельні муки.


alt

Кого знають по іменах?

занепалі ангелиіудейська демонологіяДемонологія: знання і уявлення про страшнийДемонологія: знання і уявлення про страшний, на відміну від християнської, приділяє достатню увагу не тільки головному з занепалих ангелів, але і деяким «персоналій». В апокрифічних книгах називається близько двадцяти найбільш видних з демонів, які були в числі перших ангелів-заколотників. Найбільш відомі з них Самаель і Азазель.


Самаель згадується в Старому Завіті як ангел смерті, що приходить до грішників на годину їх смерті (до праведників в смертний час приходив архангел Гавриїл). У деяких сюжетах він ототожнюється з ватажком занепалих ангелів, однак найчастіше його пов`язують з нечестивою смертю.

Відео: Warhammer 40000 Сайфер Падший Ангел

Азазель в іудейської міфології зазвичай позначається як злий дух пустелі. З цим демоном був пов`язаний давній звичай приношення в жертву тварини, на якого «списували» гріхи єврейського народу ( «козел відпущення»).

alt

Відео: Занепалі ангели (1995)

Самий занепалий ангел

Ватажок занепалих ангелів і, тим самим, перший боговідступник добре відомий в західній культурі під іменами сатана або диявол. Насправді ці імена є лише прізвиськами, які позначають характер головного занепалого ангелаАнгели: 10 невірно зрозумілих фактівАнгели: 10 невірно зрозумілих фактів. Єврейське слово «сатана» і грецьке слово «диявол» мають одне значення - «противник, наклепник, лукавий»: той, хто противиться Богу, хто в силу власної брехливої природи обмовляє на Нього і всіляко намагається обдурити і погубити людей. Традиція вказує, що спочатку ангела, згодом відпало від Бога, називали сяючим, світлоносні - саме таке буквальне значення імен Люцифер і Денница.

Відео: занепалий

Романтична і готична література Європи Нового часу сформувала образ Люцифера як найголовнішого з ангелів, найближчого з них до Бога. Тим самим в різних творах підкреслюється трагічність особистості сатани і його повстання проти Творця. Насправді в Старому Завіті вказано ангельський чин Зоряниці. Переказ розділяє всіх ангелів на дев`ять ангельських чинів у міру наближення до Бога: Ангели, Архангели, Почала, Влада, Сили, Панування, Престоли, Херувими і Серафими. Денница називається Херувим тобто він перебував на восьмий, передостанній ступені близькості до Творця. Але і цього вистачило, щоб їм опанувала злочинна гордість і він пішов проти Бога. Також поширеним є розуміння сатани як сили, рівноцінної Богу. Однак це не так - Святе Письмо прямо вказує на нерівність диявола і Творця.

По-перше, сатана і його занепалі ангели були переможені в небесній війні навіть не Богом, а архангелом Михаїлом на чолі армії ангелів. По-друге, в деяких біблійних сюжетах прямо видно, що диявол діє лише з потурання Бога, в конкретних випадках змушений чекати Його дозволу і не може Його не послухатися. Класичний приклад - старозавітна Книга Іова. Втім, сатана настільки загруз в гордині, що не може усвідомити свою низьку положення, мабуть, в силу того, що має деякий впливом на матеріальний світ і здатний спокушати схильного гріха людини. Згідно Апокаліпсису Іоанна Богослова перед страшним СудомСтрашний Суд - чи існує він?Страшний Суд - чи існує він? знову спробує повстати проти Бога і знову буде переможений архангелом Михаїлом. Остаточна ж суд кари не виллється диявола в ході його третьої спроби битися з Творцем.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Занепалі ангели: темна сторона духовного світу