Анубіс: той, з ким зустрічалися все єгиптяни

АнубісНе завжди сучасне сприйняття давніх язичницьких богів відображає їхнє справжнє значення в далекому минулому. Нам відомо безліч божеств давньоєгипетського пантеону, від першорядних до самих що ні на є побутових. Але при цьому найбільш значні єгипетські боги, такі, як Ра, ГорЄгипетський бог Гор: у богів теж непрості сімейні історіїЄгипетський бог Гор: у богів теж непрості сімейні історії, Ісіда, Сет і інші сьогодні поступаються в «популярності» богу Анубісу - це божество з головою шакала нині користується значно більшим інтересом з боку непрофесійної громадськості.

Бог з важким дитинством

АнубісНа прикладі міфів про Анубіса можна переконатися - постулат, що характер і багато в чому долю визначає дитинство, справедливий у відношенні не тільки людей, а й язичницьких богів. Згідно відомої міфологічної версії, Анубіс є сином одного з найбільш шанованих єгипетських богів, Осіріса, і богині Нефтіди. Нефтида дружина молодшого брата Осіріса, бога війни, люті і безплідних земель пустелі Сета. Це не завадило Нефтіди закохатися в Осіріса, і, прийнявши за допомогою особливо сильних магічних заклинань зовнішність богині ІсідиБогиня Ісіда - єгипетський ідеал жінкиБогиня Ісіда - єгипетський ідеал жінки, дружини Осіріса, спокусити його. Від цієї любовної зв`язку богів і з`явився на світ Анубіс, божество з тілом людини і головою шакала (зустрічається також і версія голови собаки).

Щоб не бути викритої в зраді і уникнути жорстокого покарання від Сета, Нефтида кинула немовля Анубіса на смерть в очеретяних заростях Нілу, де його знайшла і виростила як власну дитину справжня Ісіда. Таким чином, Осіріс і Анубіс возз`єдналися в рамках однієї сім`ї, нехай і своєрідним чином. Серед вчених існує думка, що спочатку міф про Анубіса називав його батьком безпосередньо Сета, коли ще цей лютий бог шанувався єгиптянами і не сприймався як зле божество. Тоді Анубіс був богом смерті і повновладним господарем загробного світу. Але потім, коли Сет став сприйматися протилежністю Осіріса, а останній після свого воскресіння став владикою Царства мертвих, міф змінився, Анубіс перетворився в соратника Осіріса і, щоб пояснити його вибір, і в його незаконнонародженого сина. Таким чином, в міфології відбилася зміна ролі Анубіса в давньоєгипетському пантеоні від одного з провідних богів до вельми важливого, але все ж другорядного божественного персонажа.


Про Анубіса пам`ятали завжди


АнубісНайчастіше в самих різних релігійних системах про богів, пов`язаних зі смертю і потойбічним життям згадують лише при наближенні самої смерті. Але особливість давньоєгипетської цивілізації в тому, що її представники пам`ятали про смерть завжди, і для них саме життя була лише підготовка до переходу в інший світ. Так що єгиптяни про Анубіса пам`ятали постійно, так як він був одним з найважливіших елементів загробного світу, і його роль була дуже істотною в посмертне існування душі кожної людини. Справа в тому, що Анубіс вважався винахідником похоронного ритуалу і муміфікації - збереження ж тіла і окремих органів людини після його смерті мало особливе значення для подальшого воскресіння його в іншому світі.

Згідно з міфом про Осіріса, саме Анубіс зберіг зібране в буквальному сенсі по шматочках тіло свого батька за допомогою чудодійної тканини, в яку сповити останки, і тим самим сприяв його подальшому воскресінню. Для древніх єгиптян Анубіс був дуже важливим богом: саме він, згідно з уявленнями, особливої магієюМагія - ілюзія або обман?Магія - ілюзія або обман? перетворював мумію людини в особливу просвітленість духовну субстанцію, здатну жити і після смерті. Саме Анубіс був провідником душі людини на Суд Осіріса, де і вирішувалася доля померлого при зважуванні його серця, вмістища добрих і злих справ, думок, слів і після порівняння його зі священним пером богині справедливості і гармонії МаатЄгипетська богиня Маат: стародавні уявлення про справедливістьЄгипетська богиня Маат: стародавні уявлення про справедливість. Крім того, Анубіс охороняв очікують магічної трансформації поховані мумії від злих духів, які також представляли серйозну небезпеку для життя давньоєгипетських душ.

Анубіс на християнських іконах?

АнубісОстаннім часом завдяки численним любителям сенсацій і фахівцям зі створення сенсацій на історичній, релігійній, науковій грунті давньоєгипетський бог Анубіс придбав нову популярність. На цей раз його спробували пов`язати з християнством. Справді, в іконографічної християнської традиції, як католицької, так і православної, існував канон зображення Святого Христофора, який жив на рубежі III і IV століть. Приблизно з VIII століття на деяких європейських іконах, а з XVI століття і на російських іконах Святий Христофор нерідко зображувався у вигляді людини з головою собаки. З чисто візуальної точки зору асоціації з Анубісом, людиною з головою шакала, очевидні. На цьому грунті сучасні любителі сенсацій створили розгорнуту теорію про «пряму спорідненість» Анубіса і Святого Христофора: нібито образ Христофора в християнстві є аналогом Анубіса в єгипетській релігії, тобто це архетип надприродного персонажа, який є провідником між світом живих і загробним світом. А легенда, згідно з якою одного разу Христофору в образі дитини, якого потрібно було перенести на собі через річку, однозначно тлумачиться в тому ж дусі: нібито, річка це міфічна межа між світом живих і світом мертвих (аналог річки Стікс), а співпраця Христофора з Христом підноситься як відображення перекази про зішестя Спасителя в пекло.

При цьому ігнорується ряд важливих обставин. Перш за все, про «песьей голові» Святого Христофора йдеться в декількох версіях: згідно з однією, святий страждав якимсь фізичним дефектом, який робив його схожим на собаку. Згідно з другою, зображення його з головою пса на іконах є алегоричним відображенням його біографії до прийняття християнства - коли він був жорстокий і гневлив «як собака». Відповідно до третьої, таке зображення було натяком на доброчесність святого, на його «собачу» вірність і відданість вірі, а по чётвёртой версії таке зображення на іконах стало результатом неправильного перекладу з грецького прізвиська святого. Як би там не було, але на Заході встановився іконографічний канон Святого Христофора як цілком звичайної людини ще в Середні століття, а в православ`ї - з XVIII століття.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Анубіс: той, з ким зустрічалися все єгиптяни