Існування бога: філософські докази

існування БогаЯк тільки в історії людської цивілізації настав той момент, коли філософія досягла такого рівня, щоб міркувати про релігію, практично відразу виникло питання про доведення існування Бога. Поступово, зусиллями таких філософів і богословів, як Фома Аквінський, Іммануїл Кант, Артур Шопенгауер і багатьох інших, сформувалися основні філософські докази існування Бога. Цікаві найбільш відомі з них.

Відео: Філософія Фоми Аквінського: докази існування Бога

космологічний доказ

Космологічне філософське доказ буття Бога грунтується на ідеї про причинно-наслідкові зв`язки, на яких побудований світ. Як Всесвіт в цілому, так і окремі її складові не могли з`явитися й існувати «просто так», самі по собі, довільно. На повсякденному рівні це означало б, що і діти народжуються довільно, з повітря, мало того, що без бажання батьків або самих себе, але і без будь-яких дій з боку тих же батьків. Адже якщо немає волі до якогось вчинку, то він і не відбувається. В цьому плані логічно припустити, що і світ, всі його складові частини і мешканці з`явилися в результаті творчого вольового акту з боку якоїсь сили, яка і відповідальна за появу матеріального Всесвіту. А так як сама по собі матерія, що не наділена ні волею, ні розумом, не може створити саму себе, значить, це був акт творіння ззовні. Та нематеріальна духовна сила, яка створила світ, і позначається людством поняттям «Бог».

телеологічне доказ


Телеологічне філософське доказ існування Бога апелює до складної структурі Всесвіту і віх її частин. В давнину і середні віки це доказ обмежувалося лише констатацією того, що Господь влаштував світ надзвичайно розумно, тобто сухопутні тварини ідеально пристосовані для життя на суші, птиці мають все, щоб літати, а живуть у воді тварі всіляко пристосовані для життя в цій стихії. Також зазначалося, що і в людині немає в фізичному відношенні нічого зайвого, і сили природи також розподіляють свою дію (сонячне світло і тепло, опади, вітри тощо) таким чином, щоб життя процвітала.

Сучасна наука також використовується філософами для підтвердження телеологического доказ буття Бога. Адже наукові дані свідчать про те, що саме існування Всесвіту, виникнення життя і, головне, розумної її форми на планеті Земля є настільки унікальним випадком збігу всіх факторів, що ймовірність випадковості такого збігу незначна настільки, що нестримно прагне до нуля. З цього робиться висновок, що ніяке це не збіг, а наслідок докладного плану, промислу Божого, що знову ж таки доводить Його існування.


онтологічний доказ

Онтологічне філософське доказ існування Бога на перший погляд виглядає надуманим і нелогічним. Адже згідно з цим доказу, буття Бога доводиться вже самим існуванням уявлень про Нього. Дійсно, уявлення про Бога як скоєному істоту вищого порядку, яке створило світ і від якого залежать всі люди, в тій чи іншій мірі властиво людській свідомості на всій протяжності історії людства. Віра в Бога є одним з ознак людини як розумної істоти, разом із здатністю до абстрактного мислення і зрозумілої промовою. Отже, говорить онтологічний доказ, не може бути, щоб така стійка риса нашої свідомості, як віра в Бога, була безпідставною. Значить, Бог існує і завдяки цьому існує людське уявлення про Нього, нехай і обмежену рамками нашого розуму. А так як люди представляють Бога досконалим, то Він не може не існувати: бо то, що абсолютно і в уявленнях, і в реальності, має більший ступінь досконалості, ніж те, що існує тільки в уявленнях.

моральне доказ

Моральне філософське доказ існування Бога полягає в наявності у людини своєрідного «шостого почуття», якого позбавлені інші живі істоти - це звід певних моральних принципів, фундаментальних для людства. Закони можуть змінюватися і змінюються в залежності від різних країн, від тих чи інших традицій або умов тієї чи іншої історичної епохи. Однак доступні нам дані про людської історії, тобто з тих часів, як існують різні види збереження і передачі інформації за допомогою зображення, ієрогліфічним, клинописной або алфавітній писемності, свідчать про те, що в тій чи іншій мірі основні моральні принципи залишаються незмінними на протязі вже тисяч років.

Відео: Докази Бога

Крім того, є поняття «людська совість», яка є внутрішнім орієнтиром людини і каже йому про те, що він порушив базові моральні принципи, навіть якщо при цьому він формально не переступив рамки закону або вимоги громадських пристойності. Значить, ці моральні принципи мають об`єктивний характер, вони сформовані і вкладені в людину ззовні. Творцем моральних принципів, поняття про добро і зло може лише істота, яка стоїть вище всіх інших істот і здатне формулювати справжні принципи. Висновок: цією істотою може бути тільки Бог, значить, чи існують об`єктивні моральних принципів підтверджує існування Бога.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Існування бога: філософські докази