Реінкарнація в християнстві: відкриття або фальсифікація?

реінкарнація християнствоЗазвичай реінкарнацію, тобто ідею переселення душі з одного тіла в інше, згадують у зв`язку зі східними релігійними традиціями, насамперед индуистскими. Однак останнім часом значно активізувалися прихильники думки про те, що реінкарнація властива і християнству, а офіційна позиція основних християнських церков не відповідає початковому змістом цієї релігії.

Що свідчить офіційна традиція

Що стосується офіційної позиції традиційних християнських конфесій, до яких більшість фахівців не зараховують протестантські течії, що з`явилися в результаті Реформації в XVI столітті, і вже тим більше неопротестантські групи, то вона єдина і певні. Відповідно до неї, ідея реінкарнації чужа самій суті християнства, самому змістом вчення про те, що Бог втілився в Ісусі Христа і своєю жертвою на хресті спокутував гріхи всього людства. Головний посил християнства полягає в тому, що людині дано єдиний шанс на порятунок - слідувати в своєму житті прикладом Христа, жити за заповідями і боротися з гріхами. Ніяких інших шансів на «роботу готівка помилками» у людини немає: і якщо він жив або хоча б щиро намагався жити праведно і каятися в своїх гріхах, значить, на Страшному Суді йому буде дарована життя вічне в Царстві Небесному. Якщо ж людина обрала іншу дорогу, то Страшний Суд стане моментом відліку його вічного перебування в пеклі.

Відео: С.Н.Лазарев - Чому відмовилися від ідеї реінкарнації?

В такому випадку реінкарнаціяРеінкарнація: віра в другій, десятий, тисячний шансРеінкарнація: віра в другій, десятий, тисячний шанс як принцип множинного повернення душі в матеріальний світ в нових тілах ніяк не сполучається з християнством, адже вона фактично констатує можливість в даному втіленні поводитися як завгодно, зате в наступному можна взятися за розум і почати ліпити собі хорошу карму. Ідея переселення душ була добре відома вже на початку нашої ери в язичницької філософії Римської імперії, тому з нею змушені були дискутувати вже ранні християнські богослови, які прямо називали її антихристиянської. Тому, згодної офіційної позиції традиційного християнства, говорити про те, що на ранньому етапі цієї релігії реінкарнація була її частиною, не можна: так, ранні богослови приділяли увагу ідеї переселення душ, але лише як відкидає язичницького помилці. Більш того: саме виникнення цієї концепції пов`язувалося з брехливим обіцянкою сатани Єві і Адаму в Едемському саду, що вони не пізнають смерті, якщо скуштують заборонений плід.


Посилання на Біблію


Втім, потрібно звернути увагу на те, що у прихильників думки, нібито раннє християнство визнавало реінкарнацію, є аргументи і крім швидкоплинних згадок в працях ранніх Отців Церкви. Перш за все, це кілька місць в Новому Завіті, які були інтерпретовані як явне або приховане вказівку на переселення душ. Найбільший інтерес з цієї точки зору викликає текст в Євангелії від Матвія, в якому Ісус промовляє до учнів, що Іоанн Хреститель це пророк Ілія, який, згідно з старозавітним пророцтвам, повинен знову з`явитися на землю з небес перед пришестям Месії. Сама ідея того, що хтось здатний через сторіччя після свого земного життя знову з`явитися на землю в матеріальному вигляді, розглядається як недвозначна вказівка на можливість переселення душ, до того ж підтверджене самим Христом.

Також в дусі визнання принципу реінкарнації трактуються два місця з Євангелія від Іоанна: в одному з них учні задають Христу питання про слепорождённом людині, за свою чи провину він несе покарання або за провину своїх батьків. Хоча Ісус відповів, що ця людина не несе ніякого покарання, тут розглядається саме питання: якщо йдеться про можливу вини самої людини ще до його народження, отже, він і скоїв якийсь злочин ще до народження, тобто в минулому життіМинуле життя - цікавіше, ніж справжняМинуле життя - цікавіше, ніж справжня. Друге місце - у бесіді Спасителя з Никодимом, головний зміст якої полягає в прямому, здавалося б вказівці на переселення душ: що для набуття Царства Небесного людині потрібно заново народитися.

Богословське тлумачення спірних уривків

У християнських богословів є власні аргументи проти прочитання зазначених і деяких інших уривків Нового Завіту в дусі ідеї реінкарнації. Що стосується згадки Христом того, що Іоанн Хреститель є пророк Ілія, який, як і було передбачено, з`явився сповістити про прихід Месії, то в ньому не враховується кілька найважливіших моментів. По-перше, в старозавітній традиції не сказано, що Ілля помер, йдеться про те, що він був узятий на небеса. Отже, говорити про переселення душі Іллі з одного тіла в інше, Іоанна Хрестителя, не можна - він ще не розлучився з «колишнім». По-друге, сам Хреститель заперечує, що він є пророк Ілія, коли йому задають пряме запитання про це, а Ісус говорить про те, що Іоанн проповідує «в духу й силі Іллі». Слово «дух» в старозавітній, а потім і християнської традиції не тотожний поняттю «душа» - це снісходящій від Бога особливу осяяння. Тобто осяяння Хрестителя було схоже на осяяння Іллі. По-третє, за передбаченням Ілля разом з Мойсеєм повинні будуть прийти на землю перед Месією і його страшним СудомСтрашний Суд - чи існує він?Страшний Суд - чи існує він? - і з цієї причини Хреститель не міг бути Іллею, Іллю потрібно чекати перед друге пришестя Христа.

Відео: Лазарев С Н Чому християнська церква заперечує карму і реінкарнацію

Щодо уривка про слепорождённом тлумачення на користь реінкарнації теж представляється поспішним. Справа в тому, що і Ісус відкинув можливість страждань цієї людини за свою якусь колишню провину, і запитували його про це люди навряд чи мали на увазі можливість минулому житті слепорождённого. Старозавітне іудейське богослов`я розглядало в якості дуже ймовірного вже наявність у дитини в утробі матері певних душевних рухів і моральної поведінки. Так, було дуже поширене тлумачення сюжету ворожнечі близнюків Ісава і Якова, синів Ісаака, в тому плані, що ця ворожнеча почалася ще в утробі матері, де Ісав нібито пригрозив Ісааку, що вб`є мати, якщо до Ісава НЕ буде віддана право первородства. Ймовірно, з подібного припущення і виходили запитували у Ісуса про слепорождённом люди. З приводу ж відповіді Христа Никодиму про необхідність нового народження для Царства Небесного богослови заявляють, що це суто символічне народження, але ніяк не пропаганда реінкарнації. Для здобуття Царства Небесного потрібно відкинути своє колишнє життя, сповнене гріхів, очиститися через хрещення і народитися в новому житті «у Христі», тобто виконуючи заповіді Христа, і, перш за все, про любов до ближніх як до самого себе.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Реінкарнація в християнстві: відкриття або фальсифікація?