Перун: той, кому пощастило менше, ніж зевсу

ПерунЗ одного боку, Перуна можна вважати «везучим» язичницьким богом - справді, якщо якесь ім`я спливає в головах людей, коли вони чують «слов`янське язичництво», так це саме Перун. З іншого, цьому божеству пощастило куди менше ніж його безпосереднім європейським «родичам», іншим богам-громовержцям Зевсу і Тору - вони-то давно стали частиною світової культури, на них існує стійка мода в кіно і коміксах. А ось їх слов`янський побратим не значиться ні в яких рейтингах. Що ж, можливо, настав час дізнатися про Перуна побільше.

Відео: Гайд по Зевсу: dota 2 - Zeus. Зевс вніс свої корективи

Княжий бог, князь богів

Мабуть, жодного іншого язичницького слов`янського бога вчені не досліджували з такою відносної легкістю, як Перуна. Якщо по іншим членам слов`янського пантеону інформації або мало, або майже немає, то відомостей про Перуна досить для цілісного портрета цього божества. Функції Перуна ясні вже з його імені, яке на стародавніх слов`янських мовах означав «нищівний, що б`є, ударяющий»: тим самим робився акцент на його функціях бога-громовержця, який здатний вразити будь-кого громом і блискавками. Крім того, Перун був покровителем професійних воїнів, тобто дружинників і, тим самим, богом війни. Все це поступово зробило його не тільки шановним богом, а й головним богом, який панував над іншими богами і богинями і визначав порядок у взаєминах між ними, а також зі світом людей.


Суворий і швидкий на розправу за найменший непослух Перун був не тільки свого роду князем серед слов`янських богів, поступово він став і князівським князем, покровителем правителя і його наближених. Так, ще в VI столітті візантійські письменники повідомляли, що слов`яни головним серед своїх богів шанують бога-громовержця, якому приносять самі пишні і багаті жертви. А вже в X столітті, коли влада князів над слов`янами оформилася, в мирних договорах між русичами і Візантією князі клялися ім`ям Перуна як свого особистого покровителя і покровителя своєї дружини. Пізніше, коли князь Володимир, майбутній Хреститель Русі, спробував ввести єдиний язичницький культ, головним в ньому він зробив саме Перуна. В очах народу князь повинен був бути свого роду земним втіленням Перуна, тим для людей, ким для богів є бог-громовержець.


Відео: НАЙКРАЩА ЗБІРКА НА ЗЕВСА | Dota 2 Best Zeus Build 6.88

Пророк Ілія вельми здивувався б

Але привілейоване становище Перуна в язичницької слов`янської картині світу вийшло йому «боком» після Хрещення Русі - саме проти нього, головного з богів, і був спрямований удар прийняв нову віру князя і держави. Капища Перуна були зруйновані, його ідоли знищені, спалені або скинуті в річки, а ім`я його було заборонено як ім`я головного з колишніх демонів. Особливо запекла атака нової релігії на Перуна була зрозумілою і логічною - це було найбільш могутнє божество колишньої віри, до того ж, будучи підкреслено войовничим і навіть жорстоким, відкрито протилежним самому характеру християнства. Але такий шанований протягом багатьох поколінь слов`ян міфологічний персонаж просто не міг безслідно канути в безвість, його образ не міг зникнути з народної свідомості без сліду. Це народна свідомість стало шукати, ким можна хоча б частково замінити Перуна серед християнських персонажів - і незабаром знайшло.

Кандидатури, до речі, до цих пір називаються різні. Так, вказується на явне чисто зовнішню схожість сприйняття Перуна зі святим Георгієм Переможцем: обидва представляються великими воїнами, які не знають страху і поразки покровителями воїнства. Почасти такими рисами були наділені Святі Борис і Гліб, хоча їх житіє ніяк не мало до подібних асоціацій. Але найбільше фольклорних рис Перуна прийняв на себе пророк Ілія, на Русі більш відомий як Ілля. Швидше за все, цей старозавітний пророк єврейського народу вельми здивувався б, що в майбутньому його багато в чому плутати з верховним язичницьким богом слов`янБоги слов`ян: де історія, а де і літератураБоги слов`ян: де історія, а де і література, але так вже сталося. Головну роль в цьому змішанні двох образів зіграло, звичайно, найбільш відоме обставина життя пророка: так як він не помер, а був «захоплений» на небо вогненної колісницею, запряженій вогненними кіньми. Асоціації в наявності: і Перун, і Ілля безпосередньо пов`язані з небом, до того ж вогняна колісниця, летить по небу, є самий барвистий образ, в індоєвропейській міфології пов`язаний саме з богами-громовержцями. Наприклад, у скандинавів грім це звук колісниці бога Тора, що їде кудись у своїх справах. Ну, а там, де небо і вогонь, теж цілком природна думка про блискавки. Так що пророк Ілля на Русі став Іллею громовник, одним з найбільш шанованих народом християнських персонажів, саме в силу його «спорідненості» з Перуном.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Перун: той, кому пощастило менше, ніж зевсу