Боги слов`ян: де історія, а де і література

боги слов`янЯзичницькі боги слов`ян - одна з найбільш суперечливих і запекло обговорюваних проблем російської історії. Причому пов`язано це з питаннями як історичними, так і цілком сучасними - боги слов`ян зайняли центральне місце в не так наукових, скільки ідеологічних суперечках. З цієї причини потрібно з великою обережністю сприймати ту величезну кількість інформації, в якій фігурують боги слов`янського пантеону.

alt

Відео: Трохи про релігії та історії, релігійність, християнство і язичництво, Рідновір`я

Стародавні боги слов`ян - проблеми і з богами, і зі слов`янами

боги слов`янБоги слов`янської міфології традиційно викликали серйозний інтерес у істориків. Саме божественні персонажі складають основу язичницьких релігійних систем. Отже, скласти уявлення про духовне життя слов`ян до прийняття християнства без вивчення сюжетів, пов`язаних з богами, неможливо.

Але боги древніх слов`ян вивчені не в приклад гірше, ніж споріднені з ними скандинавські божества. Причина дуже проста - до нашого дня дійшли писемні пам`ятки, в яких відображена система релігійних уявлень вікінгів, і в першу чергу міфологічні сюжети, пов`язані з богами, їх функціями, родинними зв`язками, пригодами і так далі. Досить назвати такі скандинавські епоси, як «Старша Едда» (записана приблизно в XI столітті, але в усній традиції існувала набагато раніше) і «Молодша Едда» (записана в XIII столітті).

Боги східних слов`ян подібних письмових версій своєї життєдіяльності просто не мають - вчені на даний момент не виявили жодних давньоруських творів, в яких містилися б дохристиянські епоси.

Відео: РІДНІ БОГИ - Слов`янські Боги

В даному випадку доводиться стикатися з більш загальної історичної проблемою існування писемності у східних слов`ян до початку їх християнізації. Існує дві наукові гіпотези: згідно з однією з них, окремої східнослов`янської письмовій системи до кінця X століття просто не існувало, інакше хоч якісь її сліди були б виявлені. Інша передбачає, що якась писемність у слов`ян все-таки була, однак вона не була спільною для всіх племен, не отримала широкого поширення і використовувалася вузьким колом осіб (політичною елітою, жерцями, торговцями).


alt

Чого не знаємо, щось придумаємо

боги слов`янНі історично достовірних дохристиянських джерел по слов`янської язичницької релігії. Уривчасті відомості, які нам відомі про міфологічних сюжетахМіфологічні сюжети - наслідки реальних катастроф?Міфологічні сюжети - наслідки реальних катастроф? слов`ян, окремі імена богів слов`ян, їх функції та взаємовідносини між собою, почерпнуті з більш пізніх документів, в першу чергу з творів християнських авторів.


Ситуація ускладнена двома пластами художньої творчості на тему слов`янського язичництва. Перший з них відноситься до XIX сторіччя, коли на тлі дискусій про шляхи історичного розвитку Росії між західниками і слов`янофілами виник інтерес до споконвічної слов`янської історії. Саме тоді почали збиратися і вивчатися народні легенди, перекази, пісні, обряди, які надихнули письменників, поетів, музикантів на осмислення дохристиянського спадщини предків.

В ході цього процесу стали не тільки на інший лад інтерпретуватися окремі язичницькі сюжети і імена богів, а й придумувати новий зміст слов`янського язичництва. Класичний приклад - п`єса Олександра Островського «Снігуронька», що прославилася завдяки своїй музичній версії у вигляді однойменної опери Римського-Корсакова.

Друга хвиля фантазій на тему слов`янського язичництва почалася в другій половині 1980-х років і не спала донині. Виник феномен слов`янського неоязичництва - культурно-релігійної течії, яка позиціонує себе як спадкоємців «споконвічної слов`янської релігії».

З дохристиянськими язичниками сучасні язичники мають дуже мало спільного в силу вже зазначеної обставини: про язичницької релігійної системі слов`ян відомо занадто мало.

Відео: Боги слов`ян. СВЯТА та ОБРЯДИ!

Тому Неоязичники доводиться просто вигадувати цілі міфологічні сюжети і безліч богів, нібито покровительствовавших тим чи іншим сторонам життя, а потім видавати ці фантазії за «древнє знання».

alt

Відео: Таємниці Слов`янської Цивілізації. книга Богів

Верховний бог слов`ян

Коли в бездонній інформаційної прірви Інтернету ми сьогодні зустрічаємо сюжети на кшталт «бог удачі у слов`ян» або «бог кохання у слов`ян», до них потрібно ставитися з неабиякою часткою скепсису. Охопити весь сучасний міфологічний масив інформації просто неможливо, так що варто звернути увагу лише на деяких, найбільш відомих слов`янських божественних персонажах:

боги слов`ян

  • головний бог слов`ян це Перун, чий верховний статус в міфології слов`ян має незаперечні докази. По-перше, про те, що саме богу-громовержцу найбільше поклонялися східні слов`яни (Перун - це в першу чергу бог грози у слов`ян), повідомляють стародавні іноземні джерела, перш за все візантійські. По-друге, саме Перун, бог війни у слов`ян, був позиціонується як верховного божества в ході першої релігійної реформи київського князя Володимира, коли він намагався створити універсальну, єдину для всіх слов`янських племен, язичницьку релігію;
  • в функціональному плані досить тісно з Перуном був пов`язаний Стрибог - божество, яке взяло на себе як на небі, так і земні функції. Згідно відновлених даних про слов`янському язичництві, Стрибог вважався богом вітру у слов`ян, він відповідав за переміщення хмар і хмар по небу. Крім того, вважається, що він був бог води у слов`ян - припускають, що саме йому молилися про дарування дощу. На цій підставі деякі вчені схильні вважати Стрибога ще й морським божеством, так як «окремий» бог моря у слов`ян за письмовими та матеріальним джерел поки не простежується. Є недоведене думку, що Стрибог, крім усього іншого, це і бог смерті у слов`ян, так як вода завжди вважалася хтонической стихією, пов`язаної з потойбічним світом;
  • вельми таємничим персонажем слов`янської міфологіїСлов`янська міфологія: багато відомостей, трохи фактівСлов`янська міфологія: багато відомостей, трохи фактів є бог Велес. З одного боку, історичні дослідження показують, що значення ВелесаВелес - «бог широкого профілю»?Велес - «бог широкого профілю»?, головна функція якого - бог худоби у слов`ян, було дуже велике до прийняття християнства. За масштабами вшанування Велес цілком на рівних конкурував з Перуном. З іншого, сфера відповідальності Велеса досить широка, а конкретні відомості про нього дуже мізерні. Так як відомо протиставлення Перуна як бога війни, бога князівської дружини, і Велеса як міського божества, прийнято вважати, що він бог торгівлі у слов`ян. Встановлено також, що він сприймався в цілому як покровитель всього живого, так що природно, що він шанувався і як бог полювання у слов`ян. Крім того, Велес нерідко згадується як бог родючості у слов`ян, але це спірне питання, так як на цю роль претендує і Дажбог, і богиня Мокоша, уособлювала землю. Також Велес згадується як бог лісу у слов`ян, покровительствовавший будь-якої рослинності;
  • з Даждьбогом ситуація взагалі дуже заплутана, так як про це божество невідомо практично нічого, крім імені. Розшифровуючи на різні лади його ім`я, вчені пропонують різні функціональні трактування. В одній з них Дажбог - це бог землі у слов`ян, в інший має зв`язок з дощем, в третій бере на себе функції сонячного бога. На даний момент через брак конкретних свідчень «спеціалізація» Даждьбога залишається спірною;
  • дуже багато суперечок ведеться навколо питання, хто ж був бог сонця у слов`ян. Більшість людей, відповідаючи на це питання, швидше за все, назвуть Ярилу - і помиляться, бо вчені схильні вважати Ярилу персонажем, придуманим вже в XIX столітті. Стародавні слов`яни сонячним богом вважали Хорса, хоча і тут існує безліч версій, так як окремі сонячні функції могли бути розділені між багатьма божествами;
  • великим шануванням у язичницьких племен слов`ян користувався бог Сварог - але і про нього нам відомо дуже мало. Фахівці схиляються до того, що Сварог - це бог неба, що уособлював небесну сферу як найважливішу частину світобудови. Сварогу поклонялися також як джерела небесного вогню, тобто життєдайної небесної енергії, без якої неможливе життя. Інший міфологічний персонаж, СварожичСварожич: у богів теж плутанина виникаєСварожич: у богів теж плутанина виникає, це безпосередньо бог вогню у слов`ян - прийнято вважати, що в язичницької міфології це був син Сварога.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Боги слов`ян: де історія, а де і література