Іудаїзм, християнство та язичництво - точки дотику

іудаїзм, християнство, язичництвоОсновне поняття християнства, запозичене безпосередньо з іудаїзму, - це поняття гріха. Історія гріха, з моменту зародження цього поняття до наших днів - це історія тріумфу. Усвідомлення природи гріха призвело до зростання «індустрії» і виникнення численних інститутів, які займаються цією «проблемою». Ці інститути стали центрами економічної та військової могутності, якими залишаються і сьогодні.

Поширюючи ідеали іудаїзму, приховані тонким покровом «Нового Завіту», християнство змінило саму природу взаємодії чоловіки й жінки. Християнство змінило ставлення до однієї непорушної константі в житті людини - до смерті. Воно змінило ступінь свободи, з якою людина може вибирати, що думати і в що вірити.

язичництво

У язичницьких культах страждання і нещастя також не залишалися без уваги. Різниця полягала в тому, що язичники вважали, що нещастя осягають тих, хто не віддає почесті тому чи іншому богові чи богині. Таким чином, в стражданнях і нещастях людини були винні боги, на подив схильні людських слабостей і пороків, а не він сам, не його внутрішні «пороки», прирікають людину на вічні муки.

Ще одна важлива відмінність між язичницькими і монотеїстичних культами в тому, що у язичників не було «офіційної релігії», яку зобов`язані були підтримувати всі (що властиво християнству). Тобто віра у вищі сили не насаджувалася і не заохочувалася особливо. Язичники проводили ритуальні обряди, але не сповідували релігії або навчання.

Відео: Язичництво є джерелом Християнства, Іудаїзму, Ісламу. Антон Піддубний

До таких обрядів ставилися до найдрібніших деталей розроблені ритуали жертвопринесення (найчастіше в жертву приносили тварин). Але «віри» або релігії в її традиційному розумінні, такий як іудаїзм чи християнство, у язичників не було. Щоб стати «послідовником язичницької релігії», не потрібно було приймати постулати філософської теології, або належати до «таємничого культу», в якому міф і ритуал були тісно переплетені. Це було зовсім не обов`язково.

У міфах людина знаходила підтвердження того, що він знаходиться у владі богів і є заручником їх гніву, який може відчути на собі в будь-який момент. Павсаній, грецький географ II століття нашої ери, не вірив в дивовижні історії і міфологію. Але в одному Павсаній був точно впевнений: всі розповіді про голод, землетруси і катаклізмах минулого були правдою. Вони нагадують нам про те, як беззахисний людина перед обличчям природи.

Таким чином, «бути послідовником язичницької релігії» означало, по суті, прийняти цю традицію минулого, уявлення про те, що гнів богів виражається в бунті природи, і що богів можна умилостивити жертвами. Саме цей страх перед самою природою (тобто богів, які нею керували) змусив язичників прийняти іудаїзм і християнство, - релігії, в яких бог мав владу над природою і міг вберегти людей від катастрофи.


У той час як в язичницьких культах боги жили в міфах, в іудаїзмі і християнстві боги жили серед людей, у їх віри була міфологія, а історія. У язичницьких культах були «таїнства», яким були причетні лише обрані. У монотеїзмі Бог звертався до людини безпосередньо, без посередників ( «одкровення»).

І неважливо, що історія монотеїстичних релігій складається з міфів, «запозичених» з інших культур і обряджених в одягу псевдоісторічності, як «Історія Ізраїлю».

Язичники були нетерпимі до євреїв і християн, релігії яких не визнавали інших богів, крім їх власних. Поширення і насадження християнства загострило конфлікт між релігіями, і релігійна нетерпимість, закладена в християнстві, стала нормою, а не винятком.


поширення християнства

Християнство принесло відкрите примус до прийняття віросповідання. Фактично, за сучасним визначенням культу як групи, яка використовує маніпуляцію і контроль свідомості, щоб викликати поклоніння, християнство є Матір`ю всіх культів.

Міцніюча християнська Церква середньовіччя не соромилася застосовувати насильство до іновірців, а також до інших християн (що має назву «сектантами»), які сповідували менш фашистські релігійні погляди. Звичайно, в зв`язку з цим виникає питання про християнські мучеників. Чи можливо, що всі історії про християнські мучеників - це апокрифи про язичників, які чинили опір введенню християнства, тільки з трохи зміненими деталями?

Відео: Язичництво і християнство діалог на перетині

платонізм

Тим часом, в період переходу до християнства існувала ще одна група - платоники, філософи-язичники.

Існували два напрямки платонізму:

Відео: Форум "Іудаїзм і християнство. точки перетину". частина 3

  • перший вчило, що пізнати Бога можна тільки шляхом пізнання самого себе і дослідження своєї душі (пізнаючи себе, пізнаєш Бога);
  • друге було зосереджено на чуттєвому сприйнятті світу, пізнанні його краси і досконалості як засобу пізнання Бога (пізнаючи світ, пізнаєш Бога).

Вчення платоников було відомо кожній освіченій людині того часу, в тому числі євреїв і раннім християнам. Проте, тільки в одному з інтелектуальних гуртків євреїв Олександрії ці ідеї отримали несподівану інтерпретацію: людина не може пізнати самого себе і тим самим пізнати Бога, він повинен відмовитися від будь-яких спроб пізнати себе і повністю покластися на милість Бога. Божа благодать може зійти на обраного, але ніхто не повинен думати, що він може вибирати Бога і сам досягти благодаті.

Християнські богослови взяли цю ідею і злегка видозмінили її відповідно до своїх новими уявленнями про Христа і спокуту.

Багато язичницькі поняття були запозичені християнською теологією, але головна відмінність між язичництвом і монотеїзмом в тому, що з`явилося поняття гріха, вину за який ніс чоловік, а не боги. Язичники ніколи не відчували потреби померти з чистою совістю, не просили відпущення гріхів перед смертю, і ефектні сцени відпущення гріхів на смертному одрі, прийняті у християн, коли всі молилися, щоб вмираючий потрапив в Царство Небесне, було в новинку і швидко поширилися.

Язичники молилися мертвим, євреї і християни молилися за них.

Боячись своїх неминучих помилок і гріховної природи, християни молилися про те, щоб мертві «замовили за них слово» перед Богом. Християни, як і інші народи, дотримувалися ритуали бенкету і святкування смерті (тризна), але уявлення про заступницької місії померлого надавало проводам в інший світ нового змісту.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » Іудаїзм, християнство та язичництво - точки дотику